Que son les emocions?
És un estat mental intens que sorgeix en el sistema nerviós de manera espontània i provoca una resposta psicológico positiva o negativa. És un impuls involuntari originat com a resposta als estímuls de l’ambient, que indueix sentiments tant a l’ésser humà com en animals i que desencadena conductes de reaccció automàtica.
És un procés que s’activa quan l’organisme detecta algun perill, amenaça i desequilibri amb la finalitat de posar en marxa recursos que té a l’abast per controlar la situació.
Són mecanismes que ens ajuden a reaccionar amb rapidesa davant successos inesperats que funcionen de manera automàtica; són impulsos per actuar. Les emocions són pròpies de l’èsser humà. Es classifiquen en positives i negatives en funció de si contribueixen al benestar o al malestar.
Què hem de saber de les emocions?
Totes les emocions són vàlides. no existeixen bones o dolentes. Les emocions són energia i l’única energia que és negativa és la estancada.
No podem desconnectar o evitar les emocions. Podem aprendre a gestionar els nostres estats emocionals.
Categories de les emocions i funció adaptativa (FA).
- Por: anticipació auna amenaça o perill (real o imaginari) que produeix ansietat, incertesa, inseguretat. FA: tendim a la protecció.
- Sorpresa: sobresalt, sorpresa, desconcert. FA: ens ajuda a orientar-nos davant una situació nova.
- Aversió: disgust o fàstic envers allò que tenim al davant. FA: ens produeix rebuig envers allò que tenim al davant.
- Ira: ràbia, enuig que apareix quan les coses no surten com volem o ens sentim amenaçats per alguna cosa o algú.FA: ens indueix a la destrucció.
- Alegria: sensació de benestar i seguretat que sentim quan assolim algun desig o veiem acomplerta alguna il·lusió. FA: ens mena a reproduir aquell succés que ens fa sentir bé.
- Tristesa: pena, solitud, pessimisme davant la pèrdua d’alguna cosa important o quan ens han decebut. FA: ens motiva envers una reintegració personal nova.
Com podem treballar les emocions?
- La intel·ligència emocional és una capacitat clau en el context escolar que afavoreix els aprenentatges, promou el benestar personal, la capacitat de relacionar-se i resoldre positivament els conflictes.
- La intel·ligència emocional es pot educar. S’han de generar contextos que afavoreixin un desenvolupament òptim de totes les capacitats dels nens/es i adolescents. Deixar de visualitzar la persona des de la perspectiva estàtica de “quina capacitat té” per passar-la a veure a partir de “quin potencial pot desenvolupar”.
- Es tracta de fomentar i treballar al màxim la competència emocional com aquella capactitat per gestionar de manera adient un conjunt de coneixements, capacitats habilitats i actituds necessàries per prendre consciència, comprendre, expressar i regular apropiadament els fenòmens emocionals i afectius.
Objectius de l’educació emocional
- Adquirir més bon reconeixement de les emocions pròpies.
- Identificar les emocions de les altres persones.
- Desenvolupar l’habilitat de controlar les emocions pròpies.
- Prevenir els efectes perjudicials de les emocions negatives.
- Desenvolupar l’habilitat per generar emocions positives.
- Desenvolupar més competència emocional.
- Desenvolupar l’habilitat per automotivar-se.
- Adoptar una actitud positiva davant la vida.
- Aprendre a fluir.
